Merhaba e-Bergi okurları, yıllardır okuyucusu olduğum bu dergiye sonunda ilk yazımı yazıyor olmanın mutluluğunu yaşıyorum. Bu yazımda sizlere e-Spor’dan bahsedeceğim.

Teknoloji alanında yaşanan gelişmeler hayatın her alanında olduğu gibi sporda da yeni gelişmelerin ortaya çıkmasına neden olmuştur. Özellikle bilgisayar oyunlarının giderek çeşitlendiği ve yaygınlaştığı bu dönemde yeni bir spor türü olarak elektronik spor yani kısaca e-Spor olgusu karşımızaçıkmaktadır.

Peki e-Spor nedir?

Elektronik spor, dünyanın dört bir yanından kişilerin Internet aracılığıyla buluşup oyun oynayabileceği ya da belli zamanlarda düzenlenen uluslararası büyük elektronik spor organizasyonları aracılığıyla dünyanın farklı yerlerinden gelen insanların buluşup, oyun oynayabilecekleri bir spor olarak tanımlanabilir. e-Spor’un geleneksel sporlardan tek farkı elektronik ortamda yapılıyor olmasıdır. Diğer spor müsabakalarındaki gibi e-Spor müsabakalarında da kişiler veya takımlar karşı karşıya getirilir ve çeşitli yeteneklerinin konuşacağı, oyunu izlemesi ve yapması keyifli bir ortam oluşturulur. Diğer sporlardaki gibi hem fiziksel hem de zihinsel çaba ve beceri gerektirir.

E-Spor’un ortaya çıkışı

E-Spor’un doğuşu aslında sandığınızdan çok daha eskilere dayanmaktadır. 70’li ve 80’li yıllarda atari salonlarının yaygınlaşmasıyla gençlerin birlikte oyun oynayıp rekabet ederek sosyalleşmesi e-Spor’un kökenini oluşturmaktadır. Kişisel bilgisayarların evlere kadar girmesi, internetin yaygınlaşması ve çeşitli rekabetçi oyunların ortaya çıkmasıyla günümüzde e-Spor hızla gelişmekte ve yayılmaktadır.

Günümüzde ulusal ve uluslararası birçok e-Spor turnuvası düzenlenmektedir. Bu turnuvalar oyunculara rekabet edecekleri profesyonel bir ortam sağlayarak elektronik spor ve sporcu kavramlarının gelişmesi ve yaygınlaşmasına büyük katkı sağlamıştır. Her geçen gün düzenlenen resmi ve özel turnuvaların sayısı ve bu turnuvalara gösterilen ilgi artmakta, buna bağlı olarak da e-Sporcuların bunu profesyonel bir meslek olarak icra etmesinin önü açılmaktadır. Artık e-Spor turnuvaları milyon dolarlara varan ödüllerle ve binlerce izleyicinin arenalarda, yüzbinlercesinin ise internet üzerinden yapılan canlı yayınlarda takip ettiği büyük etkinlikler haline dönüşmüştür. E-Spor’un farklı alanlarında faaliyet gösteren ve çeşitli firmalarla sponsorların çatısı altında toplanan yüzlerce e-Spor kulübü kurulmuş ve bu kulüpler tıpkı bir spor kulübü gibi düzenli antreman yapmakta, çeşitli lig ve turnuvalarda yarışmakta ve gerektiğinde transfer yaparak kadrolarını güçlendirmekteler. Ayrıca dünyanın çeşitli ülkelerinde e-Sporcular artık sporcu olarak sayılarak sporcu lisansı almaya başlamışlardır. Türkiye de 2014 yılı itibariyle lisans veren ülkeler arasına katılmıştır.

Bugün itibariyle yaygın olan e-Spor oyunlarına bir gözatacak olursak,

DOTA 2:

Defence of the Ancients(DOTA) bir strateji oyunu olan Warcraft III’e üretilmiş bir mod olarak ortaya çıkmış, ilerleyen zamanlarda geliştiricilerinden Icefrog’un oyun firması Valve ile anlaşmasıyla birlikte DOTA 2 adında Warcraft III’den bağımsız, ayrı bir oyun olarak yayınlanmıştır.

Oyun beşer kişiden oluşan iki takımın karşılaşması şeklinde gerçekleşir. Oyunun başlangıcında her oyuncu birer kahraman(hero) seçer. Sonra oyuncular bu kahramanlarıyla diğer kahramanlar ve otomatik olarak yaratılan bilgisayar kontrollü canavarlarla savaşır. Oyunda diğer kahramanları ve canavarları öldürerek para ve yetenek puanı kazanıp hem seviye atlayıp özelliklerinizi geliştirebilir hem de paranızı kullanarak kahramanınıza eşyalar alabilirsiniz. Oyunun esas amacı her takımın kendi köşesindeki ana binasını koruyup karşı takımın köşesindeki ana binayı yıkmaktır. Bunu ilk yapan takım kazanır. Ülkemizde çeşitli kurumlar tarafından amatör/profesyonel turnuvalar düzenlenmektedir. Oyunun önceki sürümü olan DOTA hakkında daha fazla bilgi için e-Bergi’nin 2008 Mart sayısına(link: http://e-bergi.com/2008/Mart/Dota-Maps) bakabilirsiniz.

League of Legends:

Riot Games tarafından DOTA’nın geliştiricilerinden Steve "Guinsoo" Feak’in öncülüğünde ortaya çıkan ve temel olarak DOTA’yı örnek alan bir oyundur. DOTA’dan farkı olarak oyunda "Kabiliyetler" ve "Rünler" sistemi vardır. DOTA’nın aksine LOL’de kullandığımız heroların yeteneklerine üzerimize aldığımız eşyaların katkıları eklenebiliyor. Uzun bir süredir oyunun Türkiye için ayrı bir sunucusu ve Türkiye şubesi bulunmaktadır. Ülkemizde Riot Games Türkiye tarafından gerek üniversiteler arası, gerekse Türkiye genelinde çeşitli resmi turnuvalar düzenlenmekte, bu etkinlikler ülkemizin en büyük e-Spor etkinlikleri sayılmaktadır.

StarCraft II:

Blizzard tarafından geliştirilen gerçek zamanlı strateji oyunudur(RTS). Hakkında daha detaylı bilgiyi e-Bergi’mizin Şubat 2011 sayısından(link: http://e-bergi.com/2011/Subat/starcraft-2-ve-battlenet) edinebilirsiniz.

Kaynakça: